Czy małpa może napisać drugiego "Pana Tadeusza"? Matematyk tego nie wykluczy.
W matematyce znane jest twierdzenie o nieskończonej liczbie małp. Wystarczy posadzić małpę przed klawiaturą komputera i po jakimś czasie (raczej długim) napisze książkę konkurującą z bestsellerami Empiku.
Dobry tekst jest w cenie. Niestety, firmy i agencje PR nie mają tyle czasu ile nieśmiertelny szympans przed komputerem. Nikt nie może czekać latami na pojawienie się na ekranie przebojowej kombinacji słów i liter.
Oto pięć sprawdzonych metod nauki lepszego pisania:
1. Zmieniaj czytelniczą dietę.
Autorzy dobrych tekstów dbają o różnorodność swojej czytelniczej diety. Blogi, gazety, czasopisma, powieści – to tylko przykładów. Dobry szef kuchni czerpie inspirację z różnych tradycji gotowania. Im bogatsza lista lektur, tym łatwiej o świeży, oryginalny i mocny tekst.
2. Pierwsze zdanie jest najważniejsze.
Dla mnie najtrudniejsze jest zawsze pierwsze zdanie – czasem pierwszy akapit. Pierwsze słowa i tak zwykle trafiają do kosza, ale bez nich nie powstałyby te właściwe. Wszystko możesz poprawiać dowolną liczbę razy – pod warunkiem, że coś już napisałeś.
3. Pisz dla prawdziwych ludzi.
Jak każdy pisarz, autor musi wiedzieć kim będzie jego czytelnik. Jeśli nie wie, musi go sobie wyobrazić. To trudne kiedy tekst jest dedykowany czytelnikom online. W grę wchodzi także pisanie "pod wyszukiwarki" (SEO). Bez względu na medium, tekst musi mieć zdefiniowanego odbiorcę.
4. Cofnij się. Wracaj. I jeszcze raz.
Jedną z bardziej skutecznych metod poprawy jakości pisania jest regularne odrywanie się od pracy nad tekstem. Kwadrans pisania i krótka przerwa. Nawet kilka minut pozwoli wyrobić sobie dystans do swojej pracy, spojrzeć na nią krytycznie i usprawnić redakcję.
5. Żadnych amorów.
Najlepsi pisarze nie wchodzą w "relacje uczuciowe" ze swoimi tekstami. Nigdy nie zakochuj się w tym, co stworzyłeś – takie "uczucie" utrudni albo nawet uniemożliwi eliminację zbędnych słów lub zdań.
Co o tym myślisz? Napisz o tym w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ten wpis czeka na Twój komentarz.